Måste man nyttja dextros som bryggsocker eller kan normalt socker också fungera?

Dextros brukar tjäna som en väsentlig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

köpa

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortskrida en ständig debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del menar att det endast är dextros som gäller ifall man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla gedigen temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann lite annorlunda åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det verkligen inte spelar någon roll.

Något man tvingas komma ihåg är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och substituera med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att påverka resultatet. Ifall du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl återigen. Du bör helst undfly att mixa på känsla.