Använd vinsyra till den den goda saften samt sylten

Vinsyra är ännu populärt att använda sig av. Man kan använda sig av vinsyra eller citronsyra för att konservera och ge en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flera menar att vinsyran är ett bättre val på grund av att den har ett lägre PH.

Dags att göra sylt och saft samt att konservera med vinsyra

Men vad är vinsyra I själva verket? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du ska vinsyra inhandla så kommer den mestadels i påsar som pulver eller på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då speciellt i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass populär i mat är att den ger en sur smak och att den också fungerar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten färsk längre. Vinsyra pris är en aning dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer omtyckt som oxidationsämne.

Det finns också vinsten som kan fungera mycket bra som jäsningsmedel

Om du har hört talas om vinsten så ska du känna till att det här inte är detsamma som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som till exempel för jäsning. Läs mera här.

Då man bakar så kan man förena vinstenen med bakpulver för att få en fin effekt. Och det går även att få fastare äggvitor genom att mixa den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande effekt och därför så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra alternativt askorbinsyra i sylten

Ifall det är så att du står utan vinsyra och inte hittar den i den lokala butiken så går det att byta med citronsyra eller med askorbinsyra. Man behöver omkring 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del menar att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är egentligen den att det icke kommer att göra så enorm skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma före syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna sed är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför att receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha fräsch syra hemma så att syltningen ej misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allting det som man behöver för att göra sylt och inläggningar långt innan man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska blanda och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett förslag är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran rentav är online. På nätet så får du ett bättre urval och enormt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.