Skall vi bruka glycerinet (glycerolen) till vinbryggningen alternativt för att tillverka gigantiska såpbubblor?

Inom hemmabryggning används glycerin (glycerol) som fyllighetsförbättrare. Det är glycerin som skänker fyllighet i vin.

Glycerin kan användas i vin, mjöd och cider. Det kan funka i öl, man får prova sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningsprocessen men vissa vinjäster tillverkar för lite om man har för lite frukt. Ett sådant vin har för lite fyllighet och smaken drar åt vattningt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet fylls på flaskor alternativt när vinet ska drickas. 1-5 g glycerin per liter vin, absolut icke mer. Som regel räcker 1 g mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Med glycerin i förrådet så kan du producera dina egna gigantiska såpbubblor

Såpbubblor fascinerar både vuxna samt barn. Ifall du gillar att göra egna bubblor men anser att det är trist med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du testa en blandning med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flertal matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det absolut säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en vätska som inte har någon färg eller lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

bra

Det var minsann en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja genom en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två annorlunda delar.

Man kan framställa glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin handla så kan du handla det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att även betrakta hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite oförvanskad och humoristisk nöje till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Mixa ihop i en skål och doppa därpå det arbetsredskap som du vill bilda bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar och två snören som man spänner mellan pinnarna. Detta är ett instrument som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Därpå så är det enbart att föra verktygen framåt i luften varefter bubblorna kommer att skapas. såpbubblor recept glycerin sirap

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan likaså leka med dem i badrummet. Man kan rentav skapa bubblorna med armar och händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen alternativt helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att bilda en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som sedan kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan pröva på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig icke farlig. Ifall man även har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Om man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en behållare med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Detta bör du förstås undvika men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck samt för hudvård.