Känner du skillnaden mellan Pommac och tuttifrutti drickor?

Det är kul med blindtest. Du kan prova det när du vill fira någonting. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

smaksättning

Kanske vet du inte hur det egentligen ska smaka? Det kanske inte har någon betydelse? Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Pommac är en klassisk smak

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Man känner lätt igen den. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Det funkar lika bra med essenser. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Du väljer. Släpp lös fantasin när du blandar. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Du kan också styra mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda gjorde en kupp. De tog upp fajten med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Koncentrat med smak

Om du börjar att göra eget smaksatt vatten hemma inser du snart hur gott det är. Det blir mindre socker och mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. För frukten innehåller kost-fibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Vi kan läsk i Sverige. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

För att göra sockerdricka mixar man smakerna päron och citron. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Aromhuset använder smaken idag.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Båda är en fruktchampagne, en läsk av superkvalitet. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Merri spelar inte ens i samma liga.

Julmust är en annan typisk svensk, skummande svart läsk. Coca cola är världsledande inom Cola. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så gör du blindtest av läsk

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. De får bära blindkavle eller kanske en mössa som går att dra ner över ögonen. Bjud sedan på drickat. Säg läskens namn.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sen får de tala om vad de tyckte.

När alla svarat kan du visa facit. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. alkoholfritt bubbel Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det blir kul.