Sukralos – slipp socker och baka sött i alla fall

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte varje gång så lätt att finna rätt medel därför att de olika varianterna har en aning olika egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är fullkomligt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att fatta hur man ska bruka det på rätt sätt.

sötningsmedel

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att nyttja?

En orsak till att man gärna använder sig av sukralos för att söta annorlunda bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än massor andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som också används därför att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flertal fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är likaså för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man ej förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att frukta sukralosen. Den är pålitlig att använda och det speciellt i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara besvärlig att finna i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som också kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i flera kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så eventuellt du rynkar på näsan och det är icke så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är fängslande med xylitolen är att den icke bara ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan likaså begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn ej får öroninflammation!
Detta kan vara bra att veta om man är förälder till att barn som ideligen har besvär med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en underlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker maskera med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så illa att man brukar blanda flertal skilda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att ersätta sockret?

Det är inte längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska tänka på att det ej varje gång är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt om man får i sig för mycket.