Skippa sockertillsatser när du brygger öl hemma

Det är inte så besvärligt att brygga sitt eget öl med tanke på att spisen och ugnen räcker långt I processen vad gäller att få till rätt temperaturer.

brygga öl

Men är bryggsockret sannerligen nödvändigt och finns det alternativ ifall man inser att man står utan det här sockret exakt då man behöver det som mest?

God förberedelse är a och o för all typ av hembryggning

Något som ska sägas är att man ständigt tvingas bana väg för sig väl inför en bryggning. Det spelar ingen roll ifall man vill brygga vin alternativt ifall man vill brygga öl med bryggsocker. Ifall man inte har allting på plats inför vinbryggning så kan det hela enkelt gå åt skogen då saker som jäsning icke fungerar så som man har tänkt sig.

Gå således igenom allting som du behöver för din vinberedning alternativt ölbryggning innan du ens sätter ett datum för när det hela ska ske.

Brygga öl med bryggsocker eller enbart med malt

Bryggsockret är i grund och botten dextros och man använder sig av den här typen av monosocker för att det fungerar bättre för jästen än vad helt vanligt (två)socker gör. Men nu ska du inte gå och köpa dextros i butiken istället för den verkliga varan. Det är nämligen relevant att du får en produkt som verkligen är till för ölbryggningen.

Något som får massor att välja sockret är det där med alkoholen. Om jästen får mer socker så kan man få mer alkohol och då får man ju en starkare öl vilket kan vara av intresse. Man häller helt enkelt ned bryggsockret i koket därför att få maximalt med alkohol.

De som anser att man ej ska tillsätta socker utan hellre lita på den sötma (som består av bryggsocker) som finns naturligt i malten säger ideligen att tillsatt socker skänker en öl som inte smakar lika gott. Och det är klart, det finns en risk för att man häller på med för mycket varefter man får en cidersmak alternativt för hög alkoholhalt som eventuellt inte är helt lyckad.

En annan sak att betänka är att man med sockret kan få ett tunt öl som blir en aning blaskigt. För att finna rätt formel så kan det vara förståndigt att starta med ett mindre kok så att man icke behöver slänga så avsevärt om det nu inte skulle bli god öl.

Handla dextrosen online för bästa pris

Om du vet att du snart kommer att brygga öl igen så ska du se till att skaffa ingredienserna online. På webben så finner du allting som du behöver och du får bra priser på viktiga ingredienser som maltextrakt och dextros (bryggsocker finns tex. på hembryggning.se) som är till för ölproduktion. Ta dig tid till att förberedda bryggningen på ultimata vis samt tillvarata pengar på att handla online.

När du ändå är på nätet så kan du likaså få en hel del råd och råd från folk i forum som även brygger eget öl och som gärna delar med sig av erfarenheter samt insikter som de har samlat under årens lopp.